Hipnoza

Standard

Milton Erickson definea hipnoza ca o „comunicare cu sau o concentrare exclusivă asupra propriei fiinţe, asupra propriilor gânduri, amintiri, valori şi credinţe despre viaţă” şi caracteriza transa ca fiind „un proces inconştient de învăţare”, acea stare care ar permite depăşirea mecanismelor de apărare conştiente şi accesul la resurse inconştiente.

        În stare conştientă, percepem foarte mulţi stimuli şi diferite senzaţii pe care psihicul le procesează şi le prelucrează simultan. În transă atenţia noastră este concentrată în special asupra unui singur aspect, în timp ce toate celelalte elemente ale mediului înconjurător devin mai puţin importante şi sunt ignorate.

        Transa este un fenomen natural ce apare adesea în mod spontan. Cu toţii experimentăm involuntar starea de transă atunci când suntem absorbiţi de conţinutul unei cărţi, când urmărim un film care ne fascinează sau când suntem captivaţi de discuţia cu o altă persoană. De aceea foarte mulţi oameni ar putea considera transa ca fiind o experienţă banală.

        Hipnoza clinică este o tehnică eficientă, certificată ştiinţific, prin care hipnoterapeutul induce altei persoane în mod conştient starea de transă, stare ce facilitează schimbarea accelerată a psihicului şi a organismului.

        În hipnoză, factorul critic al minţii conştiente este ocolit sau derutat, şi odată derutat el devine leneş şi nu îşi îndreaptă atenţia către nimicuri, iar atâta timp cât nimic rău nu se va întâmpla, va lua o pauză. Astfel, sugestii pozitive şi puternice pot pătrunde direct în mintea subconştientă şi pot schimba acele credinţe care îţi fac necazuri. Aceste sugestii pot deveni credinţele pe care tu le doreşti.

        De altfel, hipnoza este o stare naturală de focalizare şi concentrare intensă a atenţiei, în care factorii de influenţă periferici sunt ignoraţi. Este o formă de comunicare ce armonizează conştientul cu subconştientul, este pur şi simplu o cale naturală de a accesa în mod direct subconştientul.

        Aşadar, utilitatea hipnozei este tocmai aceea că permite ocolirea factorului critic al minţii conştiente şi activarea unei gândirii selective şi acceptabile, adică sugestiile vor fi acceptate de subconştient.

        În hipnoza clinică, tocmai această oportunitate a stării de transă este utilizată pentru rezolvarea unor probleme psihice şi fizice sau pentru dezvoltarea capacităţilor psiho-fizice de care dispunem.

        Poate te întrebi de ce ai avea nevoie de hipnoză. Răspunsul e simplu : pentru că este cea mai rapidă şi cea mai eficientă cale de a-ţi mobiliza resursele şi de a obţine rezultate uimitoare în cel mai scurt timp.

        Ştiinţa a demonstrat de mult timp că există o puternică legatură între funcţionarea organismului şi a psihicului nostru. Credinţele, emoţiile şi gândurile noastre ne influenţează în mod direct funcţionarea organismului, multe din problemele de sănătate cu care ne confruntăm fiind consecinţa unor factori mentali şi emoţionali. Aşadar, pentru a ne schimba viaţa e necesar să învăţam să schimbăm în modul nostru de gândire tot ceea ce ne-ar putea afecta sănătatea.

INTREBARI FRECVENTE

Oricine poate fi hipnotizat ?

        Da, oricine poate fi hipnotizat, cu condiţia să dorească să trăiască această experienţă, să nu aibe afecţiuni organice ale creierului, un nivel foarte scăzut de inteligenţă sau o capacitate scăzută de concentrare a atenţiei.
        Însă nici un hipnoterapeut nu poate induce o transă hipnotică unei persoane care nu doreşte să fie hipnotizată.

        Îmi voi menţine autocontrolul ?

        Da, vei avea autocontrol în permanenţă.
        Rolul hipnoterapeutului este acela de ghid, de a te ajuta să obţii într-un timp scurt acea stare focalizată a atenţiei, şi de a-ţi reaminti prin sugestii ceea ce vrei să obţii, ceea ce vrei să schimbi, ceea ce doreşti să îmbunătăţeşti în viaţa ta.
        Brâncuşi spunea că: „Nu este greu să faci un anumit lucru, ci să intrii în starea necesară pentru a-l face”.
        Hipnoterapeutul chiar asta face. El doar te ajută să intri în acea stare necesară pentru a obţine schimbarea pe care o doreşti.
        Tu eşti în permanenţă cel care deţine controlul, cel care hotărăşte când intră şi când iese din transă, ce şi cât vrei să schimbi din atitudinea şi comportamentul tău, tu eşti cel care lasă sau nu lucrurile să se întâmple.

        Voi putea fi forţat să accept anumite sugestii ?

        Nu. Psihicul tău nu va accepta nici o sugestie ce contravine convingerilor ori conduitei tale morale şi nici un hipnoterapeut, oricât de experimentat ar fi, nu va putea să te convingă să acţionezi altfel decât ai acţiona în stare normală de veghe. Iar dacă, la un moment dat în timpul şedinţei de hipnoză nu vei fi de acord cu sugestiile care ţi se dau, fie le vei refuza şi te vei concentra asupra propriei persoane, fie pur şi simplu vei ieşi din transă.
        Ideea conform căreia oamenii pot fi controlaţi când se află în hipnoză este o imensă greşeală. Hipnoza se produce doar dacă tu permiţi ca ea să se producă şi se termină atunci când tu doreşti să se termine.

        Voi fi conştient de ceea ce mi se întâmplă ?

        Da, subiectul hipnotizat este perfect conştient de ceea ce se întâmplă atât cu el cât şi în mediul înconjurător. Chiar dacă are ochii închişi, toate celelalte simţuri funcţionează la fel sau chiar mai bine decât în stare normală.

        Îmi voi aminti ceea ce s-a întâmplat în timpul hipnozei ?

        Da şi nu. Îţi vei aminti unele lucruri iar pe altele le vei uita. În transă memoria ta va funcţiona aşa cum funcţionează în mod normal în stare conştientă: îţi vei aminti lucrurile semnificative şi le vei uita pe cele pe care nu le consideri relevante.

        Este hipnoza periculoasă ?

        Nu, fiind o stare ce apare şi în mod natural, hipnoza nu este o metodă riscantă de tratament.
        Atâta timp cât te adresezi unui hipnoterapeut specializat, hipnoterapia este considerată o metodă complementară/ alternativă sigură a medicinei tradiţionale.

        Ce s-ar întâmpla cu mine dacă hipnoterapeutul ar face stop cardiac în timpul şedinţei de hipnoză ?

        Dacă în timpul transei ar exista vreun pericol, vreo ameninţare la adresa ta sau a terapeutului, ai deschide ochii şi ai face absolut tot ceea ce este necesar pentru a înlătura pericolul. Fiind perfect conştient de tot ce se petrece în jurul tău, orice pericol sau eveniment neplăcut pe care îl vei sesiza te va readuce imediat la starea normală de veghe.
        De altfel, ca să ieşi din transă nu ai neapărat nevoie de terapeut. Pur şi simplu te trezeşti singur dacă doreşti sau transa se transformă în somn obişnuit.

Sursa aici

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s