Cum scăpăm de teama de albine sau păianjeni

Standard

Doua dintre cele mai comune fobii sunt teama de albine si cea de paianjeni.

1. Apifobia (apis=miere de albine) sau melisofobia (gr. melissa – albina) reprezinta frica de albine sau de intepatura lor. Este una dintre cele mai comune frici ale oamenilor. Trebuie diferentiata de frica nonfobica de albine, asociata cu lipsa comuna a informatiilor (in afara de albina africana care este periculoasa, albinele ataca doar in apararea stupului lor sau cand sunt accidental strivite). Nu exista o explicatie universal specifica pentru apifobie. Experientele unice diferite ale fiecarui individ conduc la dezvoltarea unei astfel de tulburari. Unele exemple de experiente de viata care ar putea duce la apifobie cuprind evenimente traumatice in copilarie care au implicat albine ( intepatura dureroasa, tumeiere care se mentine citeva zile), starea de martor la astfel de evenimente sau chiar inducerea de catre parinti a fricii sau aversiunii fata de albine.
Efecte: lasata netratata, aceasta fobie se poate agrava si stinjeni libertatea individului. E una dintre zoofobiile prevalente la copiii mici si poate preveni activitatile in mediul extern. O persoana cu aceasta frica va reactiona mult mai frenetic si incontrolabil doar la numirea albinelor. Mai mult individul isi va schimba planurile pentru a evita orice tip de expunere la albine.
Tratamentul: pentru conditie este de obicei lasat in seama unui psihiatru. Se va cauta mai intii factorul declansator care a determinat frica irationala. Pacientul si terapeutul discuta despre frica nefondata, precum si despre moduri de a face fata simptomelor conditiei. Acest tip de terapie este de obicei foarte eficienta, cu o vasta majoritate de pacienti depasindu-si complet sau facind fata cu succes apifobiei. Unii terapeuti opteaza pentru folosirea terapiei cognitive comportamentale. In acest tip de tratament pacientul se intilneste cu terapeutul in sedinte sistematice si progresive, se confrunta cu sursa fricii in timp ce invata sa-si controleze reactiile mentale si fizice. Astfel pacientul devine obisnuit cu aceasta si va realiza ca frica sa initiala nu avea baza reala sau nu determina un pericol iminent.

2. Arachnofobia (gr. arachne=paianjen) reprezinta frica de paianjeni si alte arahnide, cum sunt scorpionii. Este o fobie specifica, manifestare a zoofobiei. Exista variabilitate in frica fata de arahnide, iar cei cu manifestari extreme sunt clasificati drept fobici. Psihologia evolutionista a incercat (ipoteza nevalidata) sa explice arachnofobia prin prisma existentei speciilor de paianjeni veninosi ce amenintau viata omenilor (fobia / evitarea acestora fiind, din aceasta privinta, adaptativa in evolutie). De asemenea studiile pe greieri au demonstrat ca teama de paianjeni poate fi mostenita de la mama la urmas (sa apara inainte de nastere). Faptul ca in unele comunitati din America de Sud sau Papua Guinea paianjenii fac parte din mancaruri traditionale, sugereaza ca arachnofobia nu este mostenita genetic, ci cultural.
Efecte: Reactiile la arahnide par irationale pentru altii si uneori chiar si pentru cei afectati. Acestia din urma tind sa se simta rau in zonele in care cred ca se afla paianjeni sau cind vad pinze. In unele cazuri extreme, chiar si o poza/desen cu paianjeni sau atingerea unui obiect ce da senzatia atingerii unui paianjen poate declansa frica. Arahnofobii se simt rusinati daca un astfel de episod de panica are loc in situatii publice, dar nu vor cruta nici un efort de a fi siguri ca mediul in care traiesc nu are paianjeni.
Tratament: Fobia poate fi tratata prin oricare din tehnicile generale sugerate pentru fobiile specifice.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s