CHAT – checklist for autism in todlers

Imagine

CHAT este un instrument de screening pentru copiii in varsta de 18 luni care prezinta riscul de a avea tulburari sociale – de comunicare. Este prezentat sub forma unui chestionar care trebuie completat de catre parinti si de catre un medic pediatru atunci cand copilul este dus la controlul de evaluare a dezvoltarii la varsta de 18 luni. Primii 9 itemi sunt intrebari adresate parintilor, ultimii 5 fiind destinati medicului (raspunsuri pe baza observatiei). Comportamentele vizate (a caror absenta este un semnal de alarma) sunt jocul simbolic si atentia (inclusiv atragerea atentiei asupra ceva aratand in directia respectiva, dar si urmarirea indicatiilor de acest gen).

 

Partea A, setul de intrebari pentru parinti:
1. Ii place copilului sa fie leganat, saltat pe genunchi etc.?
2. Este copilul interesat de alti copii?
3. Ii place copilului sa se catere pe diverse lucruri, cum ar fi treptele?
4. Ii place copilului sa se joace de-a v-ati ascunselea/ “cucu-bau”?
5. S-a jucat vreodata pretinzand, de exemplu, ca isi face un ceai folosind o cescuta sau ceainic de jucarie sau alte asemenea jocuri?
6. A folosit vreodata copilul degetul aratator pentru a arata, a cere ceva?
7.A folosit vreodata copilul degetul aratator pentru a indica interesul sau pentru ceva?
8. Poate copilul sa se joace adecvat cu jucarii mici (ex, masinute, lego etc.), nu doar sa le duca la gura, invarta in gol sau sa le scape, arunce?
9. Va aduce copilul vreun obiect pentru a va arata ceva?

Partea B, setul de intrebari pentru personalul medical primar/ pediatrul care se ocupa de copil

1. In timpul vizitei, copilul a realizat un contact vizual cu dumneavoastra?
2.Captati atentia copilului, apoi aratati-i cu degetul un obiect interesant din incapere si spuneti-i: ”Uite! E (numele jucariei) acolo! Priviti fata copilului. Se uita in directia respectiva ca sa vada ce ii aratati? (Obs. Pentru a inregistra cu DA acest item, asigurati-va de faptul ca copilul nu se uita la mana dvs, ci la obiectul pe care i-l aratati).
3. Captati atentia copilului, apoi dati-i o cescuta si un ceainic de jucarie si spuneti-i “Poti sa faci o ceasca de ceai?” Se face copilul ca isi pune ceai, ca-l bea etc.? (Obs. Daca puteti remarca un exemplu de simulare intr-un alt joc, similar, treceti DA la acest item.)
4. Intrebati copilul “Unde este becul/ lumina?” sau spuneti-i “Arata-mi becul/ lumina”. Va arata copilul cu degetul becul/ sursa de lumina? (Obs. Repetati cererea si cu alt obiect pe care nu-l poate atinge, de ex. Ursuletul/ alta jucarie, in cazul in care copilul nu intelege cuvantul “lumina”. Pentru a trece DA la acest item, copilul trebuie sa se uite si la dvs. in timp ce arata cu degetul spre obiect).

Intrebarile-test pe care ar trebui sa le puna un medic, poti sa le aplici tot tu… daca raspunsurile la majoritatea intrebarilor au fost negative, nu mai amana si incepe sa lucrezi sistematic cu micutul tau. Bineinteles, du-l si la un specialist.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s